Brussels Eye Center

GEPERSONALISEERDE BEHANDELING MET ABERROMETRIE OF GOLFFRONT WAVE FRONT GUIDED CUSTOM LASER

Net als onze vingerafdrukken zijn onze ogen uniek met hun eigen kenmerken. De gepersonaliseerde behandeling met aberrometrie maakt gebruik van een software waardoor de specifieke optische afwijkingen van elk oog kunnen worden behandeld. 
De doelstelling is om de visuele kwaliteit te verbeteren in vergelijking met brillen, contactlenzen of een conventionele behandeling.

Tot 2002, waren de elektronische diagnosetoestellen in staat om myopieënhypermetropie en astigmatismeop te sporen. Deze oogafwijkingen vertegenwoordigen ongeveer 90% van alle ooganomalieën. De overige 10% vallen onder de noemer optische aberraties van hogere orde.

Dankzij nieuwe toestellen die aberrometer worden genoemd, kunnen deze aberraties van hogere orde nu individueel per patiënt worden gemeten en behandeld.

Golffrontanalyse :
Originally used by astro-physicians, this technique is adapted to the treatment of refractive errors.
Door het reflectiebeeld te analyseren doorheen een optische rooster kunnen de optische aberraties die kenmerkend zijn voor elke patiënt worden geanalyseerd.

 • Hierbij is er geen enkel contact met het oog en worden uitsluitend foto's genomen, waardoor een analyse van het volledige optisch systeem van het oog mogelijk is, gaande van het netvlies tot het hoornvlies.
 • De meting van de aberraties wordt gecombineerd met de topografische analyse van het voorste en het achterste deel van het hoornvlies, door middel van een topografische kaart (Orbscan).
 • De parameters die gemeten werden door de Aberrometer en de Orbscan worden samen op een diskette gezet die een computergestuurde behandeling mogelijk maakt van de conventionele anomalieën (myopie, astigmatisme) en van de optische aberraties van hogere orde, bij een PRK, of Lasik.
 • De voordelen van een gepersonaliseerde behandeling met aberrometrie zijn : 
  • - Gepersonaliseerde behandeling in functie van de aberraties van elk oog.
  • - Verbetering van de beste gezichtsscherpte na de operatie, soms tot een zicht van meer dan 10/10.
  • Verbetering van de visuele kwaliteit 's nachts en soms ook overdag.
  • Kleiner risico op een vermindering van de best gecorrigeerde gezichtsscherpte.
  • - Betere stabiliteit en een kleiner risico op een herbehandeling.
  • Mogelijke behandeling van zware vormen van ametropie die tot nu toe niet konden worden behandeld met conventionele technieken, zelfs met een hoornvlies met een gemiddelde dikte, of met een grote pupildiameter in het halfdonker
  • Mogelijkheid tot correctie door retreatment van patiënten die eerder geopereerd zijn door refractieve chirurgie met onregelmatig astigmatisme, een kleine optische zone... leidend tot nachtelijke visuele stoornissen: halo's, verblinding door licht...

Belangrijk om weten is wel dat de behandeling met aberrometrie voornamelijk zal zijn aangewezen bij patiënten die volgens de preoperatieve resultaten een significante aberratie hebben of een grote diameter bij schemerlicht en zo een beter resultaat zullen hebben dan met de conventionele techniek.

De Excimer Laser kan in verschillende technieken gebruikt worden :